Toelichting Händel – Messiah

Messiah uit 1741 bestaat uit drie delen en is gebaseerd op teksten uit de bijbel: de geboorte, kruisiging en opstanding van Christus.
Het oratorium Messiah bezit prachtige aria’s en koren en bestaat uit maar liefst 47 korte deeltjes.  Zo wordt de geboorte van Jezus aangekondigd met het koor For unto us a child is born. Even later zingt het engelenkoor Glory to God. Het overbekende Halleluja vormt het magistrale einde van het tweede deel, het lijden van Christus. Toen Händel klaar was met het Halleluja-koor zou hij op zijn knieën zijn gevallen en geroepen hebben: ‘Ik geloof dat ik de hemel voor mij heb gezien en de grote God zelf’. In Engeland is het een traditie dat men opstaat als het Halleluja-koor klinkt. Het werk neemt ongeveer 2 uur in beslag.

Twee andere geliefde aria’s zijn: Every valley shall be exalted en And He shall feed his flock.

Als je de Matthäus van Bach met Messiah van Händel vergelijkt, zou je tot de conclusie kunnen komen dat de Matthäus enkel voor God en de kerk is geschreven. Händels Messiah daarentegen is niet in de eerste plaats bedoeld voor de kerk, maar eerder voor de concertzaal. Bovendien behandelt Messiah zowel de geboorte als de dood van Christus, het stuk is daarmee geschikt voor zowel kerstmis als Pasen.

Oratorium Messiah van
G.F. Händel
za 1 okt 2022 19.30 uur *

Solisten:
Judith Hoffmann sopraan
Carina Vinke alt
Marcel Reijans tenor
Mitchell Sandler bas

Begeleiding:
Nederlands Begeleidingsorkest

Locatie:
Stadhuishal Hengelo

Algehele leiding:
Eric Kotterink (dirigent)

Concertkaarten bestellen? Klik hier

* Uitvoering geheel afhankelijk van de dan geldende corona-maatregelen

Georg Friedrich Händel (1685-1759)

Georg Friedrich Händel werd in hetzelfde jaar als Johann Sebastian Bach geboren. Beide grootmeesters waren componisten uit het tijdvak de barok (1600 – 1750).
De twee hebben elkaar nimmer ontmoet.
Georg Friedrich Händel was een barokcomponist. Händel schreef veel muziek-dramatische werken: 42 opera’s, 29 oratoria, meer dan 120 cantates, trio’s en duetten. Dat komt overeen met ongeveer 2000 aria’s. Verder Engelse, Duitse, Italiaanse en Latijnse kerkmuziek, serenades en odes.

Lees verder >>

Word vriend van TCOV

Als je van klassieke muziek houdt, van onze concerten geniet en begrijpt dat kwaliteit geld kost, dan willen we je graag tot onze vrienden rekenen.

Meer info

 

Facebook icoon