Info (klik op één van de labels)

 • TCOV is opgericht in 1936, telt nu ruim tachtig leden en legt zich voornamelijk toe op uitvoeringen van oratoria, zoals de Passie-muziek van Bach (Matthäus- en Johannes Passion), Requiem-muziek (o.a. van Mozart en Brahms), de Messiah (Händel) e.v.a. die ten gehore worden gebracht in live concerten met professionele orkesten en solisten.

  De concerten worden ieder jaar rond Pasen en Kerst uitgevoerd.

  De vereniging levert gedurende haar lange bestaan een belangrijke bijdrage aan de muziekcultuur in de Twentse regio d.m.v. de uitvoering van monumentale werken zoals de Matthäus Passion van Bach, de Messiah van Händel en het Deutsches Requiem van Brahms.
  Een tachtigtal zangeressen en zangers, afkomstig uit Hengelo en omliggende plaatsen, komt iedere dinsdagavond bij elkaar om te repeteren. Voor de repetitie begint is er verplichte koorscholing. Dit is noodzakelijk om elk jaar twee grote werken op een kwalitatief hoogstaand niveau ten gehore te kunnen brengen. Een hele prestatie, die door een groot publiek uit Twente en daarbuiten gewaardeerd wordt.

  “TCOV maakt onze stad en streek muzikaal sterk en interessant. De vereniging is al ruim 75 jaar een belangrijke drager van ons goede Hengelose muziekklimaat met een repertoire wat zich vooral toelegt op het uitvoeren van klassieke oratoria. En wat heel bijzonder genoemd mag worden, is de traditie van de laatste jaren om twee concerten per jaar uit te voeren. Een knappe prestatie!”
  Citaat oud-burgemeester Kerckhaert (oud-burgemeester Hengelo en oud-beschermheer van TCOV).

  Voor de concert-historie klik hier

 •  

  Om mee te doen met het koor van TCOV is er maar één instrument nodig: de menselijke stem.
  Misschien heb je je stem nog nooit gebruikt voor het zingen van oratorium-muziek of andere klassieke werken. Op dit gebied valt er dan nog van alles te leren, zowel het lezen van de muzieknoten, als het zingen zelf. Het is natuurlijk een voordeel, als je al enige ervaring met zingen-in-een-koor hebt, maar ook zonder die ervaring bent je welkom, vooral als je een passie hebt voor oratoriummuziek.

  Bij het instuderen van de muziek hebben we heel veel steun aan elkaar. De dirigent, zelf een geschoold zanger, geeft nuttige tips en handige oefeningen en het geheel wordt ondersteund door een professioneel pianiste. Het instuderen van de stukken verloopt in een prettige sfeer. Om thuis te kunnen oefenen wordt oefenmuziek ter beschikking gesteld.
  Voordat de officiële repetitie begint, wordt er verplicht eerst een kwartier ingezongen, om de stem en het lichaam zang-klaar te maken.


  Het is traditie bij TCOV dat er jaarlijks twee concerten worden gegeven. Het eerste concert, in het vroege voorjaar, is vaak een Passie-concert, terwijl het tweede concert, in het najaar, doorgaans een verwijzing heeft naar de betekenis van Kerstmis.

  Het koor van TCOV telt ongeveer tachtig leden, verdeeld over sopranen, alten, tenoren en bassen. Er zijn op dit ogenblik genoeg sopranen en alten, maar de mannenstemmen, vooral de tenoren, kunnen wel versterking gebruiken.

  Nieuwsgierig of zingen bij ons koor iets voor jou is? Elke dinsdagavond vanaf 19.45 tot 22.00 uur wordt, onder leiding van onze dirigent Eric Kotterink, enthousiast gerepeteerd in de Waterstaatskerk aan de Deldenerstraat 18 te Hengelo.

  Ten slotte: Besluit je lid te worden dan bedragen de kosten van het lidmaatschap van TCOV € 23,00 per maand.
  Kom gerust eens luisteren op een repetitie avond om de sfeer te proeven en kennis te maken. Als aspirant-lid kun je enkele weken meezingen. De dirigent zal via een kleine stemtest beslissen of een definitief lidmaatschap tot de mogelijkheden behoort. Voor nadere informatie kun je bellen met onze voorzitter (zie contact) of een mailtje sturen naar secretaris@tcov.nl

  Meer over lid worden

  Klik hier voor een indruk van een zangavond

 • Biografie: Eric Kotterink begon zijn muzikale loopbaan als hoboïst. Hiervoor studeerde hij in 1995 af aan het Sweelink conservatorium in Amsterdam. In zijn studietijd gaf hij al recitals als jong talent en remplaceerde hij als hoboïst in Het Gelders Orkest, Het Orkest van het Oosten en andere professionele orkesten. Ook was hij verbonden aan het Delta ensemble (moderne muziek)en is hij enige tijd als hobo-docent verbonden geweest aan Saxion Hogeschool Enschede afdeling conservatorium. Momenteel is Eric Kotterink werkzaam aan de muziekschool in Nordhorn (DL).
  Dirigent: Naast zijn studie hobo studeerde Eric Kotterink orkestdirektie bij T. Lehmann. Vanaf 1992 was hij al dirigent van een opera/operette vereniging. In 1996 kreeg Eric zijn eerste oratoriumkoor en overtuigde als orkest- en koordirigent. In 1997 heeft Eric Kotterink zijn studie orkestdirectie afgesloten met een uitvoering van Symfonie nr. 2 “Lobgesang” van F. Mendelssohn-Bartholdy.
  Ervaring: In de loop der jaren hebben de werkzaamheden zich verder uitgebreid en is Eric Kotterink momenteel dirigent van 1 oratoriumvereniging en 2 concertkoren in Nederland: “Enschedees Christelijk Oratorium Koor” in Enschede en Concertkoor “Sursum Corda” in Almelo. Kijk verder op de website van Eric

 • Inge-Lulofs-1Onze pianiste Inge Lulofs
  Inge Lulofs is begonnen met pianospelen toen ze negen jaar was. Haar pianostudie volgde ze aan het Twents Conservatorium waar ze het diploma Uitvoerend Musicus behaalde.
  Als pianiste is ze verbonden aan Het Orkest van het Oosten. In het orkest speelt ze alle piano- en celestapartijen. Tevens begeleidt ze de audities.
  Vanaf de oprichting maakt ze deel uit van het Valerius Ensemble, een kamermuziekensemble dat voornamelijk bestaat uit leden van Het Orkest van het Oosten. Het Valerius Ensemble verzorgt jaarlijks vele concerten in binnen- en buitenland.
  Inge treedt ook regelmatig op als begeleidster van instrumentalisten, vocalisten en koren. Al sinds haar studententijd speelt ze iedere dinsdagavond bij de TCOV.
  Concertreizen maakte Inge naar o.a. Rusland, Zuid-Korea, Spanje, Portugal, de Verenigde Staten, Engeland en Duitsland.
  Als docente is Inge verbonden aan de muziekschool in Nordhorn en sinds kort ook aan de Academia Musica in Enschede
  Thuis heeft ze een lespraktijk met o.a. een groep gevorderde, enthousiaste amateurs die twee maal per jaar optreden tijdens een leerlingenconcert.

  Onze reserve pianist is Gerard van Kempen

Concert (geannuleerd)
vrijdag 26 november 2021*
L. van Beethoven
– Ouverture Coriolan
– Koorfantasie opus 80
– Mis C

Solisten:
Clarus solistenkwartet, in de volgende samenstelling:
– Petra Stoute (sopraan)
– Rosina Fabius (alt)
– Marcel Rijans (tenor)
– Patrick Pranger (bas)
Begeleiding:
Nederlands Begeleidings Orkest
Piano:
Evander Eijsink
Locatie:
Stadhuishal

Algehele leiding:
Eric Kotterink (dirigent)

* Uitvoering geheel afhankelijk van de dan geldende corona-maatregelen

Ludwig van Beethoven (1770-1827)

De Duitse klassieke muzikant en dirigent Ludwig van Beethoven geldt als een van de grootste componisten uit de geschiedenis. Beethoven was een muzikaal genie wiens muziek – denk aan klassiekers als ‘Für Elise’, Beethovens ‘9e Symfonie’ of de ‘Piano Sonata no.14’ -, tot op de dag van vandaag populair zijn. Wie was deze componist, wiens muziek een grote invloed had op de negentiende-eeuwse muziek?

Lees verder >>

Word vriend van TCOV

Als je van klassieke muziek houdt, van onze concerten geniet en begrijpt dat kwaliteit geld kost, dan willen we je graag tot onze vrienden rekenen.

Meer info

 

Facebook icoon