Een impressie van ons laatste concert

Over Bach’s Weihnachtsoratorium is al heel wat geschreven. De bezoekers van de TCOV-uitvoering van 20 december 2019 in de OLV-kerk werden deze keer niet alleen voorzien van de gebruikelijke gegevens van de solozangers, het orkest en de tekst van het oratorium, maar ook van een nadere toelichting op tekst en muziek.
Als je goed luisterde en zorgvuldig las kwam je iets dichter bij het begrijpen van de mystiek van het Kerstverhaal. Goed idee om die toelichting op te nemen in het programmaboekje. Als je met de eeuwigheid wil praten heb je muziek nodig. Sla dat boekje er nog maar eens op na!

Een voordeel van het nog steeds niet gereed zijn van ons stadhuis is dat we van deze tijdloze muziek konden genieten in de ambiance van een prachtige kerk inclusief Kerststalletje. Zowel de liefhebbers van een geprononceerde sopraan, als van een mooie alt, tenor en bas kwamen aan hun trekken. Hou je meer van schallende (Bach)trompetten en feestelijke pauken: ook daar heeft JSB voor gezorgd. En natuurlijk was er ook die weergaloze rijkdom aan koren, aria’s en recitatieven.
De volle kerk kon tevreden zijn. En dat was ook te merken aan de reacties in de pauze en na afloop. Anders gezegd: de stemming zat er goed in. Na de sympathieke verwelkoming door voorzitster Alie Smelt was het een en al feest. De organisatie was tip-top in orde. Voor iedereen was er plaats en de koffie/thee resp. Glühwein/appelsap vond door een slimme logistiek soepel zijn weg naar het talrijke publiek.

De laatkomers moesten genoegen nemen met een plaatsje in de zijbeuken, maar het is natuurlijk beter om met het zicht op de volle breedte van solisten, orkest en koor in het midden een kerkbank te kiezen.
Een vergelijking met vorige uitvoeringen laat ik wijselijk achterwege, maar ga er maar van uit dat de kwaliteit van instrumentalisten en zangers er weer op vooruit is gegaan.

Een tevreden toeschouwer

Matthäus-Passion J.S. Bach
Vrijdag 27 maart 2020

M.m.v. het Orkest van het Oosten m.m.v. Koorschool Lambertus o.l.v. Louis ten Vregelaar
Locatie: Stadhuishal Hengelo 
Aanvang: 19.00 uur

Kaartverkoop via Schouwburg Hengelo en aan de zaal à €25

Solisten:
– Judith Hoffmann (sopraan)
– Franziska Orendi (alt)
– Marcel Reijans (evangelist)
– Mitchell Sandler (bas)
– Ka Foon Francis Ng (tenor)
– Tiemo Wang (bas)
Algehele leiding: Eric Kotterink

Klik hier voor de flyer >>

Of hier voor de poster >>

Johann Sebastian Bach

Johann Sebastian Bach (Eisenach, 21 maart 1685 – Leipzig, 28 juli 1750) was een Duitse componist van barokmuziek, organist, klavecinist, violist, muziekpedagoog en dirigent. Hij wordt door de meeste muziekwetenschappers beschouwd als een van de grootste en invloedrijkste componisten uit de geschiedenis van de klassieke muziek vanwege de inventiviteit waarmee hij melodie, harmonie en ritme, maar ook diverse muziekstijlen uit zijn tijd en dansvormen combineerde, wat vele componisten na hem inspireerde en wat ze ook trachtten te evenaren.

Word vriend van TCOV

Als je van klassieke muziek houdt, van onze concerten geniet en begrijpt dat kwaliteit geld kost, dan willen we je graag tot onze vrienden rekenen.

Meer info

 

Facebook icoon