Toelichting Beethoven-concert 31 oktober 2020

Met de Mis in C opus 86 van Ludwig van Beethoven vieren we op passende wijze het 250e geboortejaar van deze grootmeester van de symfonische muziek. De mis werd gecomponeerd in opdracht van een Hongaarse prins. Joseph Haydn had deze rol van hofcomponist eerder ingevuld en Beethoven was bang dat prins Nikolaus Esterházy zijn mis van inferieure kwaliteit zou vinden. Hij heeft zich bij het schrijven van deze mis dan ook laten inspireren door eerdere missen van Haydn.

De Coriolanus Ouverture is een in 1807 geschreven compositie over de oude Romeinse
leider Gaius Marcius Coriolanus. De structuur en de thema’s van de ouverture volgen de tragedie heel algemeen. De hoofdtoonaard in C mineur vertegenwoordigt Coriolanus’ vastberadenheid en oorlogszuchtige neigingen (hij staat op het punt om Rome binnen te vallen).
Daartegenover staat de meer tedere toonaard Es-majeur, die de pleidooien van zijn moeder om daar vanaf te zien vertegenwoordigen. Coriolanus geeft uiteindelijk toe aan die tederheid, maar aangezien hij met een leger voor de poorten van Rome staat, kan hij niet terugkeren en pleegt hij zelfmoord.

De Koorfantasie, die voluit Fantasie in C minor opus 80 voor piano, koor en orkest heet, duurt ongeveer twintig minuten, en dat is de reden dat dit meesterwerk iets minder bekend is. Het heeft alles wat de negende symfonie ook heeft, maar dan nog net iets meer.
TCOV gaat het stuk uitvoeren met
Evander Eijsink als jong talent achter de piano.
Zie ook zijn website https://www.evandereijsink.nl/

Het geplande BEETHOVEN-CONCERT eind oktober 2020 gaat vanwege de corona-maatregelen niet door.

Het jaar 2020 is het Beethovenjaar

Ludwig van Beethoven
Dit jaar is het 250 jaar geleden dat Beethoven werd geboren. Reden voor vele Beethoven-concerten in binnen- en buitenland.

De Duitse klassieke muzikant en dirigent Ludwig van Beethoven (1770-1827) geldt als een van de grootste componisten uit de geschiedenis. Beethoven was een muzikaal genie wiens muziek – denk aan klassiekers als ‘Für Elise’, Beethovens ‘9e Symfonie’ of de ‘Piano Sonata no.14’ -, tot op de dag van vandaag populair zijn. Wie was deze componist, wiens muziek een grote invloed had op de negentiende-eeuwse muziek?

Lees verder >>

Word vriend van TCOV

Als je van klassieke muziek houdt, van onze concerten geniet en begrijpt dat kwaliteit geld kost, dan willen we je graag tot onze vrienden rekenen.

Meer info

 

Facebook icoon