Wat is een oratorium

De muziek van een oratorium moet je live meemaken. De letterlijke betekenis van een oratorium is een compositie voor zangstemmen, koor en orkest met teksten van religieuze of beschouwelijke aard.
Het koor vervult, naast de solisten, in een oratorium dus een belangrijke functie.

Het bekendste oratorium is waarschijnlijk de Messiah van Händel, met het beroemde Hallelujah koor. Andere bekende oratoria zijn het Weihnachtsoratorium, het Paasoratorium, het Hemelvaartsoratorium en de Matthäus-Passion van Johann Sebastian Bach, Juditha Triumphans van Antonio Vivaldi, De schepping (Die Schöpfung) en De jaargetijden (Die Jahreszeiten) van Joseph Haydn, de Elias en Paulus van Felix Mendelssohn-Bartholdy.

Volgende concert:

Requiem van G. Verdi

10 november 2017 in Hengelo Rabotheater

Voor meer informatie: Ga naar Eerstkomende concert»

 

Giuseppe Verdi
(10 oktober 1813 – 27 januari 1901)

Italiaans componist, een unieke figuur in de geschiedenis van de opera. Hij debuteerde in 1839 als operacomponist met Oberto, Conte di San Bonifacio. Verdi werd het boegbeeld van de opera.
Door zijn opera’s met verkapt politieke strekking werd hij uitzonderlijk populair bij de voorstanders van een verenigd republikeins-democratisch Italië. In 1860 werd hij afgevaardigde in het eerste republikeinse parlement in Turijn.
Rond 1850 werd Verdi wereldberoemd. Op
Aida volgde het grootse Requiem (1874), waartoe geïnspireerd door de dood van de dichter en medevrijheidsstrijder Manzoni.
Ook op maatschappelijk terrein manifesteerde zich zijn belangstelling voor mensen. Hij heeft veel gedaan voor de verbetering van de sociale positie van de bevolking in zijn omgeving.
Op 21 januari 1901 sterft Verdi. Tijdens zijn begrafenis wordt door iedereen op straat het beroemde Slavenkoor uit Nabucco gezongen
.

Word vriend van TCOV

Als je van klassieke muziek houdt, van onze concerten geniet en begrijpt dat kwaliteit geld kost, dan willen we je graag tot onze vrienden rekenen.

Meer info »

 

Facebook icoon