Eerstkomende concert

Najaarsconcert 2018
Magnificat van F. Mendelssohn
Psalm 42 van F. Mendelssohn
Messa di Gloria van G. Pucinni

Magnificat – Mendelssohn
Mendelssohn schreef het Magnificat toen hij nog maar 13 jaar oud was. Hij studeerde bij Karl Zelter, die het voor zijn leerlingen van belang achtte om de grote meesters te kopiëren. In dit werk lijkt hij meer de missen van Haydn te hebben gevolgd dan van Mozart. In elk deel varieert hij effectief met de vocale stemmen, en eindigt met een fuga. Het gebruikt van trompetten en pauken is spannend. De dertienjarige jongen was hier niet alleen aan het imiteren, maar begon zijn eigen stijl te ontwikkelen. Zoals Hans Keller placht te zeggen: Mendelssohn was als wonderkind nog meer een fenomeen dan Mozart. Hij schreef indrukwekkende meesterwerken, terwijl hij nog in zijn tienerjaren was.
Edward Greenfield
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Psalm 42 – Mendelssohn
Zijn hele leven lang zijn de Psalmen een bron van inspiratie geweest voor Mendelssohn. Naast a cappella zettingen liet hij 5 grote orkestrale Psalmen na. Schumann verklaarde in 1837 dat Psalm 42 “het hoogste punt was, dat Mendelssohn als componist voor de kerk had bereikt. In feite het hoogst punt in kerkelijke muziek ooit tot nu toe”.
Mendelssohn schreef zijn 42ste Psalm in het voorjaar van 1837, terwijl hij en zijn bruid Cécile op huwelijksreis waren in de buurt van Freiburg. Hoewel hij meestal een strenge criticus was van zijn eigen werken, is zijn enthousiasme voor dit werk uitzonderlijk en langdurig geweest. In verschillende brieven met vrienden, zijn zuster Fanny en uitgevers, beschreef hij het vaak als zijn “allerbeste sacrale werk”. Dit is temeer opvallend, gegeven het feit dat Psalm 42 direct op de hielen volgde van zijn Oratorium Paulus.
Ryan Turner
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –
Messa di Gloria – Puccini
De Messa is een mis, gecomponeerd voor orkest en 4 stemmig koor met tenor, bas en bariton solo.
Eigenlijk is het stuk een complete mis, niet een Messa di Gloria (waarin allen Kyrie en Gloria zitten; Credo, Sanctus, Benedictus en Agnus Dei ontbreken daarin) Puccini componeerde de Mis als afstudeerproject bij het Istituo Musicale Pacini. De Mis werd
voor het eerst opgevoerd in Lucca op 12 juli 1880. Maar het Credo was al geschreven en uitgevoerd in 1878, en was oorspronkelijk bedoeld als zelfstandig werk.
Puccini heeft nooit het volledige manuscript van de mis gepubliceerd, en hoewel het goed werd ontvangen, werd het pas weer uitgevoerd in 1952 (Chicago, daarna Napels). Hoewel: sommige thema’s heeft hij in ander werken hergebruikt (zoals het Agnus Dei in zijn Opera Manon Lescaut en het Kyrie in Edgar).

Najaarsconcert 2018

30 november 2018, aanvang 20.00 uur
in de Onze Lieve Vrouwe Kerk te Hengelo

Uitgevoerd wordt:

Magnificat van F. Mendelssohn
Psalm 42 van F. Mendelssohn
Messa di Gloria van G. Pucinni

Solisten zijn:
Margreet Rietveld, sopraan
Eleonora Volkert, alt
Erik Slik, tenor
Frans Fiselier, bas

KAARTVERKOOP VIA:
Rabotheater…………………………. € 27,50
Bij de kerk op 30 november… € 27,50
Studenten……………………………. € 15,00
Via TCOV-leden ………………….. € 25,00

T. op den Dries … 074 2505221 
A. Nijhuis …………. 074 2433028

Klik hier voor meer informatie

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809 – 1847)
Mendelssohn groeide op in Berlijn, de stad van zijn muzikale moeder. Als ‘wonderkind’ speelde hij in zijn jonge jaren verschillende keren voor op de piano voor de beroemde dichter Goethe. Hij was pas zeventien, toen hij zijn meesterwerk, de ouverture voor de ‘Sommernachtstraum’ schreef. Hij was muziekdirecteur in Berlijn en Düsseldorf, was werkzaam bij het Leipziger Gewandhaus en de Frankfurter Cäcilien-Verein. Hij heeft het Duitse muziekleven belangrijke impulsen gegeven. Zo voerde hij in 1829 voor het eerst na bijna negentig jaar Bachs Matthäuspassion weer uit (in Berlijn) en richtte hij in 1843 het eerste conservatorium in Duitsland op (in Leipzig).
Bron: www.germany.travel/nl/steden-cultuur/muziek-shows/klassieke-componisten/felix-mendelssohn-bartholdy.html

Giacomo Puccini (1858 – 1924)
De Italiaanse operacomponist Giacomo Puccini wordt wel de opvolger van Giuseppe Verdi (1813 – 1901) genoemd. Puccini werd geboren in de Noord-Italiaanse plaats Lucca. Hij stamt uit een muzikale familie. Aanvankelijk zou hij organist worden, maar na het beluisteren van Verdi’s Aïda, sloeg hij de weg van de opera in. Na het componeren van zijn derde opera Manon Lescault (1893) werd hij beroemd. Hoogtepunten uit zijn opera repertoire zijn La Bohème (1896), Tosca (1900), Madama Butterfly (1904).
Behalve opera’s schreven Verdi en Puccini indrukwekkende religieuze werken. Verdi schreef in 1873 zijn prachtige Requiem en in 1893 voltooide hij Quattro pezzi sacri.
Bron: www.klassiekemuziek.tv/puccini-messa-di-gloria

Word vriend van TCOV

Als je van klassieke muziek houdt, van onze concerten geniet en begrijpt dat kwaliteit geld kost, dan willen we je graag tot onze vrienden rekenen.

Meer info »

 

Facebook icoon