Onze dirigent Jan Kruisselbrink

Jan Kruisselbrink 2012

Vanaf 1 december 2002 ligt de muzikale leiding van TCOV in handen van Jan Kruisselbrink.
Jan Kruisselbrink studeerde Solozang en Koordirectie aan het conservatorium te Zwolle bij resp. Lucienne Bouwman en Jos Leussink.  Orkestdirectie kreeg hij van Tilo Lehmann en ook studeerde hij enige jaren contrabas. Na zijn studie volgde hij een aantal malen de Internationale Dirigentencursus van de Duitse koorpedagoog Kurt Thomas en had daar les van o.a. Jan Eelkema, Hans van den Hombergh en David Porcelein.
Ook volgde hij een aantal masterclasses orkestdirectie voor koordirigenten bij o.a. het Gelders Orkest en het (toen nog) Overijssels Philharmonisch Orkest met als docenten Hein Jordans, Jan Stulen, Jan Eelkema en Joop Schets.
Na het afsluiten van zijn studies Koordirectie en Solozang leidde hij verschillende koren, waarmee hij een omvangrijk repertoire van kamermuziek tot de grote oratoria, uitvoerde.

Hij was dirigent van o.a. COV Steenwijk, COV Heerenveen, COV Assen en Anthem, koor voor Engelse kerkmuziek. Tevens was hij gastdirigent bij het Overijssels Kamerkoor en Arte Vocale uit Hengelo.
Hij werkte met het Frysk Orkest, het Noord Nederlands Orkest, HET Symfonieorkest, Florilegium Musicum, Concerto Barocco en Ensemble Conservatoire.
Hij concerteerde met bekende vocalisten als Heleen Koele, Elzbieta Szmytka, Marjon Strijk, Carina Vinke, Frans Fiselier, Robbert Overpelt, Ludwig van Gijsegem en Patrick van Goethem.

Naast de regelmatig uitgevoerde Matthäus- en Johannespassion van Johann Sebastian Bach stonden de afgelopen jaren veel traditionele koorwerken op het programma, zoals o.a. de ‘Messiah’ van George Frederic Handel, ‘Die Schöpfung’ van Franz Josef Haydn, de ‘Elias’ van Felix Mendelssohn Bartholdi, het ‘Requiem’ van Wolfgang Amadeus Mozart en Michael Haydn en het ‘Deutsches Requiem’ van Johannes Brahms.

Als zanger treedt hij regelmatig in de regio op bij verschillende koren in werken als missen van Mozart, ‘Johannes Passion’ en cantates van Bach, ‘Crucifixion’ van Stainer, ‘Bethlehem’ van Mounder, ‘Petit messe solennelle’ van Rossini en ‘Der Tod Jesu’ van Graun. Hij zong onder dirigenten als Gerrit Stulp, Jan Kleinbussink, Klaas Stok, Jos van Veldhoven en Jan Achterkamp.
Als koorzanger/solist is hij verbonden aan Capella Neerlandica te Zwolle. Dit ensemble gaf een aantal succesvolle concerten in Rome, Parijs, Cambridge en Norwich.

Als dirigent is hij verbonden aan:
TCOV – Hengelo
Soli – Nijverdal
Toonkunstkoor Euterpe – Deventer.

 

Najaarsconcert 2018

30 november 2018, aanvang 20.00 uur
in de Onze Lieve Vrouwe Kerk te Hengelo

Uitgevoerd wordt:

Magnificat van F. Mendelssohn
Psalm 42 van F. Mendelssohn
Messa di Gloria van G. Pucinni

Solisten zijn:
Margreet Rietveld, sopraan
Eleonora Volkert, alt
Erik Slik, tenor
Frans Fiselier, bas

KAARTVERKOOP VIA:
Rabotheater…………………………. € 27,50
Bij de kerk op 30 november… € 27,50
Studenten……………………………. € 15,00
Via TCOV-leden ………………….. € 25,00

T. op den Dries … 074 2505221 
A. Nijhuis …………. 074 2433028

Klik hier voor meer informatie

Felix Mendelssohn Bartholdy (1809 – 1847)
Mendelssohn groeide op in Berlijn, de stad van zijn muzikale moeder. Als ‘wonderkind’ speelde hij in zijn jonge jaren verschillende keren voor op de piano voor de beroemde dichter Goethe. Hij was pas zeventien, toen hij zijn meesterwerk, de ouverture voor de ‘Sommernachtstraum’ schreef. Hij was muziekdirecteur in Berlijn en Düsseldorf, was werkzaam bij het Leipziger Gewandhaus en de Frankfurter Cäcilien-Verein. Hij heeft het Duitse muziekleven belangrijke impulsen gegeven. Zo voerde hij in 1829 voor het eerst na bijna negentig jaar Bachs Matthäuspassion weer uit (in Berlijn) en richtte hij in 1843 het eerste conservatorium in Duitsland op (in Leipzig).
Bron: www.germany.travel/nl/steden-cultuur/muziek-shows/klassieke-componisten/felix-mendelssohn-bartholdy.html

Giacomo Puccini (1858 – 1924)
De Italiaanse operacomponist Giacomo Puccini wordt wel de opvolger van Giuseppe Verdi (1813 – 1901) genoemd. Puccini werd geboren in de Noord-Italiaanse plaats Lucca. Hij stamt uit een muzikale familie. Aanvankelijk zou hij organist worden, maar na het beluisteren van Verdi’s Aïda, sloeg hij de weg van de opera in. Na het componeren van zijn derde opera Manon Lescault (1893) werd hij beroemd. Hoogtepunten uit zijn opera repertoire zijn La Bohème (1896), Tosca (1900), Madama Butterfly (1904).
Behalve opera’s schreven Verdi en Puccini indrukwekkende religieuze werken. Verdi schreef in 1873 zijn prachtige Requiem en in 1893 voltooide hij Quattro pezzi sacri.
Bron: www.klassiekemuziek.tv/puccini-messa-di-gloria

Word vriend van TCOV

Als je van klassieke muziek houdt, van onze concerten geniet en begrijpt dat kwaliteit geld kost, dan willen we je graag tot onze vrienden rekenen.

Meer info »

 

Facebook icoon