Onze dirigent Jan Kruisselbrink

Jan Kruisselbrink 2012

Vanaf 1 december 2002 ligt de muzikale leiding van TCOV in handen van Jan Kruisselbrink.
Jan Kruisselbrink studeerde Solozang en Koordirectie aan het conservatorium te Zwolle bij resp. Lucienne Bouwman en Jos Leussink.  Orkestdirectie kreeg hij van Tilo Lehmann en ook studeerde hij enige jaren contrabas. Na zijn studie volgde hij een aantal malen de Internationale Dirigentencursus van de Duitse koorpedagoog Kurt Thomas en had daar les van o.a. Jan Eelkema, Hans van den Hombergh en David Porcelein.
Ook volgde hij een aantal masterclasses orkestdirectie voor koordirigenten bij o.a. het Gelders Orkest en het (toen nog) Overijssels Philharmonisch Orkest met als docenten Hein Jordans, Jan Stulen, Jan Eelkema en Joop Schets.
Na het afsluiten van zijn studies Koordirectie en Solozang leidde hij verschillende koren, waarmee hij een omvangrijk repertoire van kamermuziek tot de grote oratoria, uitvoerde.

Hij was dirigent van o.a. COV Steenwijk, COV Heerenveen, COV Assen en Anthem, koor voor Engelse kerkmuziek. Tevens was hij gastdirigent bij het Overijssels Kamerkoor en Arte Vocale uit Hengelo.
Hij werkte met het Frysk Orkest, het Noord Nederlands Orkest, HET Symfonieorkest, Florilegium Musicum, Concerto Barocco en Ensemble Conservatoire.
Hij concerteerde met bekende vocalisten als Heleen Koele, Elzbieta Szmytka, Marjon Strijk, Carina Vinke, Frans Fiselier, Robbert Overpelt, Ludwig van Gijsegem en Patrick van Goethem.

Naast de regelmatig uitgevoerde Matthäus- en Johannespassion van Johann Sebastian Bach stonden de afgelopen jaren veel traditionele koorwerken op het programma, zoals o.a. de ‘Messiah’ van George Frederic Handel, ‘Die Schöpfung’ van Franz Josef Haydn, de ‘Elias’ van Felix Mendelssohn Bartholdi, het ‘Requiem’ van Wolfgang Amadeus Mozart en Michael Haydn en het ‘Deutsches Requiem’ van Johannes Brahms.

Als zanger treedt hij regelmatig in de regio op bij verschillende koren in werken als missen van Mozart, ‘Johannes Passion’ en cantates van Bach, ‘Crucifixion’ van Stainer, ‘Bethlehem’ van Mounder, ‘Petit messe solennelle’ van Rossini en ‘Der Tod Jesu’ van Graun. Hij zong onder dirigenten als Gerrit Stulp, Jan Kleinbussink, Klaas Stok, Jos van Veldhoven en Jan Achterkamp.
Als koorzanger/solist is hij verbonden aan Capella Neerlandica te Zwolle. Dit ensemble gaf een aantal succesvolle concerten in Rome, Parijs, Cambridge en Norwich.

Als dirigent is hij verbonden aan:
TCOV – Hengelo
Soli – Nijverdal
Toonkunstkoor Euterpe – Deventer.

 

Matthäus Passion J.S Bach

23 maart 2018 19.30 uur in
Onze Lieve Vrouwekerk te Hengelo

Solisten:
Robbert Overpelt         Tenor-Evangelist
Matthijs Mesdag           Bas-Christus
Bepke Keersmaekers    Sopraan
Eline Harbers               Alt
Sebastian Brouwer       Tenor
David Greco                 Bas

Voor meer informatie:
Ga naar Eerstkomende concert»

Johann Sebastian Bach

Johann Sebastian Bach werd op 21 maart 1685 in Eisenach geboren. Als hij negen jaar is sterft zijn moeder en een jaar later zijn vader. Niettemin heeft zijn vader hem wegwijs gemaakt op de viool. Van zijn neef Johann Christoph leerde hij het orgel bespelen.
Hij componeert een reeks cantates en orgelwerken. In 1717 wordt hij benoemd tot kapelmeester aan het hof van Leopold von Anhalt-Cöthen. Hier ontstaat o.m. Das Wohltemperierte Klavier, het Orgelbüchlein en de Hohe Messe. In 1720 overlijdt zijn vrouw; een jaar later huwt hij opnieuw, nu met Anna Magdalena Wülken, voor wie hij het Notenbüchlein schreef.
Vanaf 1723 treffen we Johann Sebastian aan in Leipzig, waar hij Johann Kühnau was opgevolgd als cantor van de Thomaskirche. Van hem werd verwacht, dat hij voor iedere zondag (uitgezonderd de Stille week en Advent) kerkmuziek componeerde en tevens voor de uitvoering ervan zorgde. Ook gaf Bach les aan de Thomasschule. Uit deze tijd dateren ongeveer 200 kerkcantates, het Weihnachtsoratorium en de passiemuziek van Johannes en Mattheus.
Zijn omvangrijke werk bestaat uit wereldse en geestelijke cantates, Lutherse liturgische muziek, missen, orgelwerken, andere klaviermuziek en Passionen.

Word vriend van TCOV

Als je van klassieke muziek houdt, van onze concerten geniet en begrijpt dat kwaliteit geld kost, dan willen we je graag tot onze vrienden rekenen.

Meer info »

 

Facebook icoon