Onze dirigent Jan Kruisselbrink

Jan Kruisselbrink 2012
Vanaf 1 december 2002 ligt de muzikale leiding van TCOV in handen van Jan Kruisselbrink.

Jan Kruisselbrink studeerde Solozang en Koordirectie aan het conservatorium te Zwolle bij resp. Lucienne Bouwman en Jos Leussink.  Orkestdirectie kreeg hij van Tilo Lehmann en ook studeerde hij enige jaren contrabas. Na zijn studie volgde hij een aantal malen de Internationale Dirigentencursus van de Duitse koorpedagoog Kurt Thomas en had daar les van o.a. Jan Eelkema, Hans van den Hombergh en David Porcelein.
Ook volgde hij een aantal masterclasses orkestdirectie voor koordirigenten bij o.a. het Gelders Orkest en het (toen nog) Overijssels Philharmonisch Orkest met als docenten Hein Jordans, Jan Stulen, Jan Eelkema en Joop Schets.
Na het afsluiten van zijn studies Koordirectie en Solozang leidde hij verschillende koren, waarmee hij een omvangrijk repertoire van kamermuziek tot de grote oratoria, uitvoerde.

Hij was dirigent van o.a. COV Steenwijk, COV Heerenveen, COV Assen en Anthem, koor voor Engelse kerkmuziek. Tevens was hij gastdirigent bij het Overijssels Kamerkoor en Arte Vocale uit Hengelo.
Hij werkte met het Frysk Orkest, het Noord Nederlands Orkest, HET Symfonieorkest, Florilegium Musicum, Concerto Barocco en Ensemble Conservatoire.
Hij concerteerde met bekende vocalisten als Heleen Koele, Elzbieta Szmytka, Marjon Strijk, Carina Vinke, Frans Fiselier, Robbert Overpelt, Ludwig van Gijsegem en Patrick van Goethem.

Naast de regelmatig uitgevoerde Matthäus- en Johannespassion van Johann Sebastian Bach stonden de afgelopen jaren veel traditionele koorwerken op het programma, zoals o.a. de ‘Messiah’ van George Frederic Handel, ‘Die Schöpfung’ van Franz Josef Haydn, de ‘Elias’ van Felix Mendelssohn Bartholdi, het ‘Requiem’ van Wolfgang Amadeus Mozart en Michael Haydn en het ‘Deutsches Requiem’ van Johannes Brahms.

Als zanger treedt hij regelmatig in de regio op bij verschillende koren in werken als missen van Mozart, ‘Johannes Passion’ en cantates van Bach, ‘Crucifixion’ van Stainer, ‘Bethlehem’ van Mounder, ‘Petit messe solennelle’ van Rossini en ‘Der Tod Jesu’ van Graun. Hij zong onder dirigenten als Gerrit Stulp, Jan Kleinbussink, Klaas Stok, Jos van Veldhoven en Jan Achterkamp.
Als koorzanger/solist is hij verbonden aan Capella Neerlandica te Zwolle. Dit ensemble gaf een aantal succesvolle concerten in Rome, Parijs, Cambridge en Norwich.

Als dirigent is hij verbonden aan:
TCOV – Hengelo
Soli – Nijverdal
Toonkunstkoor Euterpe – Deventer.

Volgende concert:

Requiem van G. Verdi

10 november 2017 in Hengelo Rabotheater

Voor meer informatie: Ga naar Eerstkomende concert»

 

Giuseppe Verdi
(10 oktober 1813 – 27 januari 1901)

Italiaans componist, een unieke figuur in de geschiedenis van de opera. Hij debuteerde in 1839 als operacomponist met Oberto, Conte di San Bonifacio. Verdi werd het boegbeeld van de opera.
Door zijn opera’s met verkapt politieke strekking werd hij uitzonderlijk populair bij de voorstanders van een verenigd republikeins-democratisch Italië. In 1860 werd hij afgevaardigde in het eerste republikeinse parlement in Turijn.
Rond 1850 werd Verdi wereldberoemd. Op
Aida volgde het grootse Requiem (1874), waartoe geïnspireerd door de dood van de dichter en medevrijheidsstrijder Manzoni.
Ook op maatschappelijk terrein manifesteerde zich zijn belangstelling voor mensen. Hij heeft veel gedaan voor de verbetering van de sociale positie van de bevolking in zijn omgeving.
Op 21 januari 1901 sterft Verdi. Tijdens zijn begrafenis wordt door iedereen op straat het beroemde Slavenkoor uit Nabucco gezongen
.

Word vriend van TCOV

Als je van klassieke muziek houdt, van onze concerten geniet en begrijpt dat kwaliteit geld kost, dan willen we je graag tot onze vrienden rekenen.

Meer info »

 

Facebook icoon