Onze dirigent Jan Kruisselbrink

Jan Kruisselbrink 2012

Vanaf 1 december 2002 ligt de muzikale leiding van TCOV in handen van Jan Kruisselbrink.
Jan Kruisselbrink studeerde Solozang en Koordirectie aan het conservatorium te Zwolle bij resp. Lucienne Bouwman en Jos Leussink.  Orkestdirectie kreeg hij van Tilo Lehmann en ook studeerde hij enige jaren contrabas. Na zijn studie volgde hij een aantal malen de Internationale Dirigentencursus van de Duitse koorpedagoog Kurt Thomas en had daar les van o.a. Jan Eelkema, Hans van den Hombergh en David Porcelein.
Ook volgde hij een aantal masterclasses orkestdirectie voor koordirigenten bij o.a. het Gelders Orkest en het (toen nog) Overijssels Philharmonisch Orkest met als docenten Hein Jordans, Jan Stulen, Jan Eelkema en Joop Schets.
Na het afsluiten van zijn studies Koordirectie en Solozang leidde hij verschillende koren, waarmee hij een omvangrijk repertoire van kamermuziek tot de grote oratoria, uitvoerde.

Hij was dirigent van o.a. COV Steenwijk, COV Heerenveen, COV Assen en Anthem, koor voor Engelse kerkmuziek. Tevens was hij gastdirigent bij het Overijssels Kamerkoor en Arte Vocale uit Hengelo.
Hij werkte met het Frysk Orkest, het Noord Nederlands Orkest, HET Symfonieorkest, Florilegium Musicum, Concerto Barocco en Ensemble Conservatoire.
Hij concerteerde met bekende vocalisten als Heleen Koele, Elzbieta Szmytka, Marjon Strijk, Carina Vinke, Frans Fiselier, Robbert Overpelt, Ludwig van Gijsegem en Patrick van Goethem.

Naast de regelmatig uitgevoerde Matthäus- en Johannespassion van Johann Sebastian Bach stonden de afgelopen jaren veel traditionele koorwerken op het programma, zoals o.a. de ‘Messiah’ van George Frederic Handel, ‘Die Schöpfung’ van Franz Josef Haydn, de ‘Elias’ van Felix Mendelssohn Bartholdi, het ‘Requiem’ van Wolfgang Amadeus Mozart en Michael Haydn en het ‘Deutsches Requiem’ van Johannes Brahms.

Als zanger treedt hij regelmatig in de regio op bij verschillende koren in werken als missen van Mozart, ‘Johannes Passion’ en cantates van Bach, ‘Crucifixion’ van Stainer, ‘Bethlehem’ van Mounder, ‘Petit messe solennelle’ van Rossini en ‘Der Tod Jesu’ van Graun. Hij zong onder dirigenten als Gerrit Stulp, Jan Kleinbussink, Klaas Stok, Jos van Veldhoven en Jan Achterkamp.
Als koorzanger/solist is hij verbonden aan Capella Neerlandica te Zwolle. Dit ensemble gaf een aantal succesvolle concerten in Rome, Parijs, Cambridge en Norwich.

Als dirigent is hij verbonden aan:
TCOV – Hengelo
Soli – Nijverdal
Toonkunstkoor Euterpe – Deventer.

 

Voorjaarsconcert 2019

Petite Messe Solennelle van Rossini
– 29 maart 2019 in de Kristalkerk te Hengelo
– 30 maart 2019 in de Hofkerk te Oldenzaal

M.m.v. het zangkwartet Quatre Bouche:
Bauwien van der Meer                        sopraan
Petra Ehrisman                                    alt
Gerben Houben                                   tenor
Michel Poels                                        bas

Ellen Zijm: accordeon
Inge Lulofs: piano

Klik hier voor meer informatie

Gioachino Antonio Rossini (1792 – 1868)
Gioacchino Rossini werd op 29 febuari 1792 geboren in de Italiaanse stad Pesaro als zoon van een trompettist-hoornist Giuseppe Rossini. Hij kreeg zijn eerste muzieklessen van zijn vader.
In 1806 ging hij studeren aan het Liceo Musicale in Bologna bij Stanislao Mattei en in 1810 kreeg Rossini zijn eerste opdracht voor een opera, waarna er snel meer volgden. In 1813 boekt hij groot succes met Tancredi en L’Italiana in Algeri. Twee jaar later was hij verbonden aan het Teatro San Carlo in Napels en ontstonden er naast een groot aantal opera serie ook komische meesterwerken, zoals Il barbiere di Siviglia, La Cenerentola en La Gazza Ladra. In 1822 trouwde Rossini met de sopraan Isabella Colbran. Na de opera Semiramide vertrok Rossini naar Londen en woonde vanaf 1824 in Parijs waar hij het Théâtre Italien leidde. In 1829 schreef Rossini zijn laatste theaterwerk, Guillaume Tell. Hierna schreef hij alleen nog maar geestelijk werk, waaronder het Stabat Mater en de Petite Messe Solennelle.

 

Word vriend van TCOV

Als je van klassieke muziek houdt, van onze concerten geniet en begrijpt dat kwaliteit geld kost, dan willen we je graag tot onze vrienden rekenen.

Meer info »

 

Facebook icoon